zaterdag 9 oktober 2010

Lithium batterijen oorzaak vliegramp Dubai

Ben je klaar voor een aanstaande massa hysterie? De Amerikaanse FAA heeft gisteren bekend gemaakt dat lithium batterijen kunnen zelfontbranden in het ruim van vliegtuigen. De recente crash van een vrachtvliegtuig in Dubai is veroorzaakt door deze batterijen. Maar de impact reikt veel verder...


Het vliegtuig vervoerde een grote hoeveelheid lithium batterijen en verongelukte bij de landing waarbij de twee piloten omkwamen.

Sinds het begin van de jaren 90 zijn er een dozijn incidenten geweest waarbij lithium batterijen in brand vlogen tijdens de vlucht. Waardoor de zelfontbranding was ontstaan is nooit eerder aangetoond tot die fatale United Parcel vlucht op Dubai.

Het ontbrandingsrisico van lithium batterijen is niets nieuws getuige de waarschuwingen van de gebruikstemperaturen die er op vermeld staan. Omdat in de ruimen van vliegtuigen er bijna geen temperatuurregeling plaatsvindt, is het combineren van beiden geen goed idee. Het kan er aardig warm worden.

Wat wel nieuw is, is de potentiƫle publieke massa hysterie die dreigt te ontstaan en waarbij de FAA niets anders kan dan het vervoeren van lithium batterijen in vliegtuigen verbieden. Niet alleen in het ruim, maar ook in de temperatuurgereguleerde cabine. De kans dat terroristen de batterijen misbruiken is aanwezig.

Dat zou dan het einde betekenen van het gebruik of zelfs meenemen van bijna alle electronische apparaten in een vliegtuig. Geen gsm, laptop, iPad, iPod of zelfs elektrische tandenborstel meer!

Ik kan me voorstellen dat je apparaten moet inleveren bij het inchecken en dat deze dan vervoerd worden in een brandvrije opbergruimte in het vliegtuig...Helemaal niet meer kunnen meenemen is ondenkbaar in onze digitale en op mobiele communicatie ingestelde maatschappij. Wordt gegarandeerd vervolgd...

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten