woensdag 4 augustus 2010

Als FourSquare griezelig wordt

FourSquare is razend populair en groeit als kool. Het groeit zelfs sneller als Twitter en Facebook ooit gedaan hebben. Maar zoals met alle social media worden daarmee ook de nadelen beter zichtbaar en komen in het openbaar.

Privacy voorvechters hekelen dit soort services, maar gebruikers doen er vrijwillig aan mee. Zo ook Silvia, die in de online marketing business zit, uit Kansas City in de VS. Haar verhaal deed ze op haar persoonlijk blog en dit werd opgepikt door The Guardian. Daaruit blijkt hoe griezelig en gevaarlijk het is om altijd en overal online te laten zien waar je bent.

Zij werd slachtoffer van een stalker die haar onder andere belde toen ze via FSQ incheckte in een restaurant. Hij vroeg de manager haar aan de telefoon te halen op basis van de beschrijving van haar Twitter account foto. Nadat hij haar eerst een lesje wilde leren dat ze niet zomaar al haar verrichtingen op het web moest zetten, maakte hij haar avances die zij natuurlijk afsloeg.

De redacteur van de Guardian wilde wel eens weten hoe dat in zijn werk ging en startte een experiment. Hij koos een willekeurige vrouw op FSQ, verzamelde al haar internetdata en benaderde haar op een stap avond met collega's in een bar in London. Toen hij haar confronteerde met het geheel schrok ze zich wezenloos en was niet gecharmeerd van het geheel.

En toch is dat het doel van social media en services als Twitter en FourSquare. Je leert mensen kennen die dezelfde interesses hebben, je kunt er mee communiceren en bouwt een band op zonder dat je ze ooit gezien of in werkelijkheid hebt gesproken.

En daar zit nu net het gevaar. Vooral voor vrouwen is de combinatie van Twitter en FSQ een gevaarlijke combinatie. Het lijkt allemaal een script uit Saw VII, maar in de praktijk kan het iedereen overkomen die actief is op een social media platform. De data is, als je niets hebt afgeschermd, voor iedereen toegankelijk en er lopen wat gekken rond op deze aardkloot.

Weet waar je aan begint, want er is niet gauw een weg terug. Ik ben geen fan van FourSquare en de reden waarom moge nu wel duidelijk zijn. Het zal altijd zo zijn dat een paar slechterikken het verpesten voor de rest, maar je bent gewaarschuwd...ik weet je huis te wonen...

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten