vrijdag 12 maart 2010

10 redenen om (nu) geen iPad te kopen

Vandaag om 14:30 Nederlandse tijd is in de VS de voorverkoop gestart van de iPad Wifi en 3G versie. Schattingen op basis van ordernummers leveren een voorverkoop van ca 20.000 stuks per uur op, met een omzet op basis van het basismodel van meer dan $10 miljoen per uur. Let op dit zijn ruwe schattingen, maar dat is alles wat we nu weten. Ik heb de verzoeking kunnen weerstaan om ook via de VS een pre-order te plaatsen. Ondanks de mogelijkheid via een kennis in Texas te bestellen, haak ik toch af op de verzendkosten vanuit de VS naar Nederland. Via UPS kost dit $145, met BTW en belasting in de VS zou een 32Gb Wifi iPad op € 700 uitkomen. En waarom, om hem twee tot drie weken eerder te hebben dan via Europese kanalen zo'n € 200- € 250 goedkoper?! Natuurlijk wil ik hem hebben, maar er zijn ook genoeg redenen om te wachten. 


Hier nog 10 redenen om (nu) geen iPad te kopen: 


1. de prijs zal nog dalen: bij de lancering van de iPhone was de prijs eerst hoog, waarna de prijs twee maanden later daalde. Apple heeft aangegeven in te calculeren dat als de vraag tegen zou vallen ze dit in overweging zouden nemen. Dit lijkt mij geen reden om te wachten, de vraag is hoog genoeg en het aanbod lijkt schaars.


2. de eerste generatie is altijd beta: dat is niet helemaal onwaar. Er zijn genoeg voorbeelden van hardware die in de eerste versie fouten en bugs had. Neem de Macbook Air bijvoorbeeld. Deze was bijna niet te gebruiken op schoot (laptop?) door de enorme warmte ontwikkeling bij het maximaal benutten van de grafische kaart. Pas in de 2e generatie werd dit opgelost door een andere grafische processor. Wel is gebleken dat 2/3 van de problemen werden opgelost door betere software versies uit te brengen. Zit dus wat in, maar wil je een early adaptor zijn, dan kun je niet altijd wachten op de laatste versie.


3. het is geen laptop, maar kost zelfs meer: de iPad heeft zelfs geen keyboard, daarvoor moet je nog eens extra in de buidel tasten. Het kan geen flash weergeven totdat Apple dit toelaat. Klopt allemaal, maar de iPad is geen laptopvervanger. Het is en blijft een niche product dat gepositioneerd wordt tussen de smartphones en desktop/laptops. Als je de iPad als dure laptop ziet is de iPad voor jou niet geschikt. Niet kopen dus.


4. er zijn nog geen vergelijkbare apparaten uit: dat klopt, maar zal ook niet gebeuren. Alle vergelijkbare apparaten hebben niet wat de iPad heeft en dat is OS X. De enige die qua functionaliteit de iPad naar de kroon zal kunnen steken zal Microsoft's Courier zijn die in juni uitkomt. Dan is de keuze simpel, los van de prijs. Ben je een Apple fan of een Microsoft lover?


5. de iPad heeft een raar formaat: klopt, het scherm zit tussen een iPhone en een Macbook. Dat is nou precies waar het voor bedoeld is. Uit ruime tabletPC ervaring weet ik dat een 12" prettiger werkt, maar als het gaat om handelbaarheid gaat er niets boven mijn allereerste Tablet de Acer met 10" scherm en een gewicht van 1 kg. Na een half uur is dat ook zwaar. Je moet je afvragen waar en waarvoor je de iPad gaat gebruiken en dan een keuze maken. Gebruik je hem op elke ander plek dan thuis wordt je al snel een freak genoemd, nog los van het risico dat je loopt bij het gebruik in openbare gelegenheden als trein of metro.


6. typen op het scherm is raar: dat was ook een argument van critici over de iPhone toen deze verscheen. Met je dikke vingers op zo'n klein scherm en minitoetsen dat kan toch niet werken. Nou het werkt na een korte gewenning wel. Typen op een iPhone gaat sneller dan op een telefoon met telefoon met fysiek toetsenbord, mede door de prima ondersteuning van taalcorrectie. De iPad heeft dit ook en daarnaast zijn de toetsen veel groter dan op de iPhone. Ook hier geldt, wat wil ik er op doen. Een webadres invullen, korte mails, prima te doen. Boeken schrijven, nou neen.


7. reviews zeggen niet kopen: er zijn maar weinig mensen in de gelegenheid geweest de iPad te testen, laat staan een langdurige test. Afwachten totdat de eerste echte reviews zullen verschijnen is dan het advies als je hiervoor gevoelig bent.


8. het is een grote iPod touch: klopt en als je een iPhone hebt heb je 80% van de functionaliteit van de iPad te pakken. Met de iPad kun je niet bellen en is ook als mobiel apparaat om steeds bij je te hebben veel te onhandig. Maar als je de mogelijkheden en apps van de iPhone geweldig vindt en deze veelvuldig gebruikt zal de grootte van de iPad je alleen maar aanspreken, zeker wat lezen en het spelen van games betreft.


9. 3G gebruik kan alleen met abonnement: klopt ook als een bus. Maar als je al een iPhone hebt, wanneer zul je beide apparaten tegelijkertijd gebruiken. Onderweg is de iPad om eerder genoemde redenen niet echt handig. De oplossing is dan de alleen Wifi variant kopen. Scheelt je ook €100 bij de aanschaf. 


10. de rand is veel te breed en het schermformaat is geen breedbeeld: ik zie niet in waarom de rand om het scherm te breed zou zijn. De iPad zal je niet zo vaak met 1 hand vasthouden zoals je bij de iPhone doet. Dan is de rand net breed genoeg voor de duim aan beide kanten en zit je niet met je vingers voor het werkelijke scherm en zie je dus alles. Geen breedbeeld, is inderdaad een gemis bij het kijken van films. Je zult bijna altijd zwarte balken boven en onder krijgen. Dit wordt ook gezien als het grootste gemis om de iPad als video weergave apparaat te laten slagen. Maar stel jezelf de vraag hoe vaak je een complete film op de iPad gaat kijken...


Als je na deze 10 redenen om er geen te kopen toch een iPad gaat kopen is er geen redden meer aan voor je. Dan ben je het ook zelf schuld als de iPad je niet brengt wat je er van verwacht. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb...

2 opmerkingen:

  1. Gelezen, twijfels zijn er nog steeds...
    Toch eerst lappie kopen, dan na prijsdaling iPad!

    Wat is het leven toch zwaar met al die keuzes....:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch wel een Macbook wil ik hopen...anders sta je er alleen voor...

    BeantwoordenVerwijderen