vrijdag 19 februari 2010
De harddisk van je Mac wel of niet defragmenteren?
Alles wat te maken heeft met je harddisk kan je onder Mac OS X regelen met behulp van het schijfhulpprogramma (diskutil). Wanneer je deze applicatie start dan heb je de beschikking over een groot aantal opties die betrekking hebben op partitionering, bestandsstructuur en onderhoudstaken. Een optie zoals “Defragmenteren” zal je hierin echter niet terug vinden.
De reden hiervoor is dat Mac OS X vanaf versie 10.3 (Panther) simpelweg niet handmatig hoeft te worden gedefragmenteerd. OS X is namelijk voorzien van een aantal intelligente processen die ervoor zorgen dat je harddisk tijdens het gebruik pro-actief wordt gedefragmenteerd.
Om je harddisk netjes te houden gebruikt OS X de HFS+ bestandsstructuur en de onderstaande technieken.
Wanneer er een bestand onder OS X naar de harddisk wordt geschreven, dan wordt er in eerste instantie naar een aaneengesloten plaats binnen de vrijgekomen diskruimte gezocht. In tegenstelling tot andere bestandsstructuren zal er altijd worden geprobeerd om het bestand niet te verspreiden over meerdere blokken.
Op de achtergrond verzameld OS X kleine bestanden die worden omringd door vrije diskruimte. Wanneer OS X deze aantreft dan worden deze gehergroepeerd in een passend blok vrije ruimte. Hierdoor komen er grotere aaneengesloten blokken vrije diskruimte beschikbaar en wordt er automatisch gedefragmenteerd.
Op de partitie met de Mac OS X systeembestanden (ook wel boot volume genaamd) wordt door OS X de “Hot File Adaptive Clustering” toegepast. Dit proces detecteert automatisch ‘read only’ bestanden van 10MB of minder die vaak worden benaderd. Deze bestanden worden verplaatst en naar een speciaal hiervoor gereserveerde zone op de harddisk. Deze zone bevindt zich in het begin van de harddisk en hierdoor zijn de verplaatste bestanden supersnel te benaderen.
Wanneer er een bestand wordt geopend dan controleert OS X het bestand op de volgende voorwaarden: Is het bestand kleiner dan 20MB, verspreid over meer dan 8 blokken, niet aangemerkt als ‘alleen lezen’, niet al in gebruik en is het systeem meer dan 3 minuten actief zijn. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan dan wordt het bestand automatisch gedefragmenteerd.
Doordat Mac OS X gebruik maakt van de bovenstaande methodes is het niet nodig om de harddisk in je Mac met behulp van additionele software handmatig te defragmenteren, dit gebeurd namelijk automatisch terwijl je aan het werk bent met je Mac.
Je loopt alleen gevaar op een beperkte mate van fragmentatie wanneer je bijna alle beschikbare diskruimte gebruikt, op dat moment kan Mac OS X de automatische defragmentatie taken niet meer uitvoeren. Door het vrij maken van diskruimte wordt dit proces automatisch weer in gang gezet.
Bron: Appletips.nl
Gepost door
Marco Schreijen
op
18:12
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten