dinsdag 19 oktober 2010

Gerucht: Apple wil Facebook kopen

Peter Kafka van All Things Digital denkt dat Steve Jobs Facebook zou willen kopen. Zijn redenering is dat Jobs, toen hem gevraagd werd wat Apple van plan te doen met zijn 51 miljard dollar in contanten, zei: "Wij zijn ervan overtuigd dat als een of meer unieke strategische kansen aanwezig zijn om een positie te nemen zullen wij daar ons voordeel mee doen. " Kafka is van mening dat een dergelijke "unieke strategische" gelegenheid Facebook is. Steve Jobs en Facebook oprichter / CEO Mark Zuckerberg hebben laatst samen gegeten. Aangenomen werd dat zij spraken over Facebook Connect en Ping integratie, maar wat als het over veel meer ging, zoals het kopen van Facebook door Apple? Kafka denkt dat het verwerven van Facebook door Apple logisch is. Facebook beconcurreert Apple niet op significante wijze, en Facebook is iets dat Apple niet tegen zou kunnen concurreren, zelfs als Jobs wilde. Plus, Facebook is al concurrent van Google, en daarmee nog interessanter voor Jobs, betoogt Kafka.

Waartoe zou een aankoop van Facebook kunnen leiden? Elke Facebook gebruiker zou waarschijnlijk automatisch een iTunes Store-account krijgen. Facetime chat kan worden geïntegreerd in Facebook chat,  wat mogelijk weer leidt tot verhoogde verkoop van iOS apparaten. Als Apple de ingeslagen weg blijft volgen niet alleen de telefoon nummers, maar e-mailadressen en uiteindelijk Facebook-id's, als aangewezen Facetime "telefoonnummers," dan kunnen 500 miljoen gebruikers met hun Facetime ID gebruiken als alle telefonie over VoIP gaat. 

Apple heeft geld genoeg om Facebook te kopen, ook al wordt Facebook gewaardeerd op ongeveer US $ 25-35 miljard, maar zullen ze dat ook doen? Steve Jobs en Mark Zuckerberg hebben veel overeenkomsten, maar kunnen twee van de machtigste mensen in de tech, met een even krachtige ego's, ook samenwerken? Denk het niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten