zaterdag 10 juli 2010

Praktijktest: Nokia BH505, stereo Bluetooth headsetAl jaren gebruik ik een Plantronics P590 Bluetooth headset. Op zich een goede kwaliteit headset, maar met een groot nadeel. Bij een beetje temperatuur branden je oren van je hoofd door de klassieke schuimrubberen oordelen. Daarom was ik al geruime tijd op zoek naar een goede in ear vervanger.


Toen ik in mei het bericht met specs van Richard zag was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Meteen online gegaan om er één te bestellen. Dat viel nog niet mee; overal uitverkocht en levertijd onbekend. Toch besteld bij een DigitalsOnline, omdat hij leek alsof hij daar op voorraad was. Bleek toch niet zo te zijn, maar na contact uiteindelijk toch na 5 weken geleverd gekregen.

De headset wordt geleverd in een blisterverpakking waarin begrepen; de headset, een standaard Nokia adapter met de bekende kleine aansluitpin, een zakje met reserve oordopjes en een gebruiksaanwijzing in tig talen.

Draagcomfort
De eerste pasproef van de set viel mij mee. Ik ben brildrager en ik heb nou niet bepaald veel ruimte achter mijn oren. De set zit comfortabel en ook na het schudden met het hoofd blijft ie goed zitten. Ook na langer gebruik blijft ie lekker zitten, ondanks dat er geen verstelmogelijkheden zijn.

De standaard oordopjes heb ik wel meteen vervangen door een kleinere maat, wat het geluid en draagcomfort meteen ten goede komt.

Koppelen Bluetooth
Aan de binnenzijde zit de aan/uit knop en door deze ingedrukt te houden gaat een ledje op groen. Blijf je deze daarna vasthouden, dan veranderd de led in blauw snel knipperend en geraakt hij in pairing modus. Zowel op mijn iPhone, iPad en iMac is het koppelen geen probleem en razendsnel gepiept. Chapeau Nokia, dat heb ik vaker anders meegemaakt.

Bediening
Naast de aan/uit knop zitten er nog een viertal knoppen aan de oordelen. Links bovenop een play/pauze knop en rechts bovenop een opneemknop voor de telefoonfunctie. Aan de voorzijde zitten schuifjes waarmee je het volume regelt rechts en dezelfde schuif voor volgend/vorig nummeraan de linkerkant

Als je de headset aanzet koppelt hij automatisch met een Bluetooth apparaat dat bekend is. Één druk op de playknop levert in je oor een piepje op en bijna direct daarna begint de muziek te spelen. Harder/ zachter gaat ook prima, zodra je het gevoel voor het schuifje hebt ontwikkeld.

Vorig/volgend nummer doet, anders dan een piepje geven, niets. Op al mijn apparaten werkt dit niet. Opnemen als een telefoongesprek binnenkomt werkt ook prima. Na het opleggen moet je wel weer op play drukken om weer muziek te horen, maar dat is niet storend.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit varieert per gekoppeld apparaat. Op mijn iPad moet ik de equalizer functie gebruiken en deze op ‘loudness’ instellen, maar dan is het geluid ook goed. Vette bas en heldere hoge tonen. Op de iPhone 3GS zonder equalizer klinkt het ronduit dof. Daar moet ik juist kiezen voor meer hoge tonen om dezelfde kwaliteit te krijgen. Met de iMac werkt ie out of the box prima. Over het waarom, daar krijg ik nog geen vinger achter. Ik gebruik dezelfde nummers als referentie met een bitrate van 192.

In de praktijk
Na thuisgebruik in het weekend lekker in de tuin zeer tevreden. Een veel groter bereik gemeten dan mijn Plantronics. Die gaf veel eerder storingen van het signaal. Op een gegeven moment was ik op zolder iets aan het zoeken, terwijl mijn iPad buiten op tafel lag. Pas toen merkte ik de eerste ruis en bedacht me dat ik hem nog op mijn hoofd had. De Plantronics stoort daarentegen op de eerste etage al.

Toen de sportieve test...Mee naar de golfbaan en meteen op de driving range. De Nokia blijft lekker zitten, zelfs met snelle uithalen met mijn driver en Snow Patrol in mijn oren.
Na een uurtje slaan verkast naar de putting green. Rustige achtergrondmuziek uitgezocht maar toen ik deze zachter wilde zetten geen respons van de schuifregelaar. Vreemd, dacht ik.

Toen ik een half uur later stopte en mijn boeltje ingepakt had in mijn auto, headset van mijn hoofd en uitzetten...Geen reactie, hoe lang ik de knop ook inhield. iPhone uitgezet, opnieuw proberen, niets.

Thuisgekomen alles geprobeerd, handleiding er op nageslagen, niets te vinden van een resetfunctie. De set aan de lader gehangen en oplaadcyclus laten lopen. 2 uur later ledje brandde constant groen, van de lader, afspelen werkt. Knoppen werkten nog steeds niet.

Om een lang verhaal kort te maken. Hij heeft een week geknipperd zonder mogelijkheid om uit te zetten. Toen de batterij leeg was opnieuw opgeladen en alle knoppen werken weer. Bij gebruik langer dan een uur treedt dit probleem steeds opnieuw op en kun je niets anders doen dan wachten totdat de batterij leeg is.

Prijs
Als ie leverbaar is online verkrijgbaar voor tussen de €45 en €69 excl. verzendkosten

Conclusie
Een goede gebruiksvriendelijke headset, die comfortabel zit, ook voor brilledragers. Goede geluidskwaliteit na fijntunen via de equalizer van de audiobron.
Maar...ergens gaat iets mis in de firmware gezien de bedieningsproblemen met de knoppen. Of dit de reden is van de slechte verkrijgbaarheid weet ik niet. Bij Nokia kan ik niets vinden. Volgende week zal ik contact opnemen met de leverancier, want onmogelijk normaal te gebruiken op deze manier...

2 opmerkingen:

  1. 5 Maanden heb ik op de BH-505 moeten wachten, ikzelf heb geen problemen, alle knoppen werken vlekeloos met mijn toestel, een Nokia 5530 XpressMusic. Zelfs met fietshelm en bril zit deze comfortabel, het was het wachten waard.
    Jpom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik ben er ook meer dan blij mee. Nadat ik de review had geschreven en sindsdien werken alle knoppen zoals het hoort. Alleen de next/prev worden op de iPhone niet ondersteund en dat is jammer...

    BeantwoordenVerwijderen