vrijdag 9 juli 2010

Paul en Mani: orakel of manipulatie?

Het onderwerp in de media, analoog of sociaal, is de wk finale. Iedereen heeft er wel een mening over en alle indicaties die wijzen op winst voor Oranje worden aangegrepen.

Praatte iedereen woensdag en donderdag over octopus Paul uit Oberhausen na de voorspelde nederlaag van Duitsland. Vanaf vandaag is Paul uit de gratie en is het allemaal flauwekul. Nu richt de media haar aandacht op Mani, de papegaai uit Singapore. Die wees namelijk wel Oranje aan als winnaar van de wereldbeker door het kiezen van het juiste kaartje met Holland er op.

Het baasje van Mani is astroloog en heeft een winkeltje in Singapore. In plaats van tien bezoekers per dag krijgt het winkeltje er nu tien per uur, vooral gokkende voetbalfans.

Maar wie is er nog meer gebaat met al die publiciteit? Sea World in Oberhausen bijvoorbeeld. De pr-dame lachte geniepig op de vraag of het niet gewoon een pr-stunt is van het aquarium in de Rurpott. Ze kon niet snel genoeg benadrukken dat de statistische kans 2% is dat orakels van octopus Paul op toeval berusten.

Dat klopt natuurlijk als een bus, maar alleen bij gelijke kansen fiftyfifty. Ik vraag me als nuchtere Hollander dan af hoe je dit orakel kunt beïnvloeden...Octopussen eten het liefst vers, levend voedsel. Wie kan garanderen dat de mosselen in beide containers van gelijke kwaliteit zijn? Zowel octopussen als papegaaien zijn intelligente dieren die je van alles kunt leren. Beide dieren kunnen kleuren onderscheiden, waar allerlei kunstjes op gebaseerd zijn in shows over de hele wereld.

De wedstrijden in de voorronde waren relatief makkelijk vooraf te voorspellen, op Servië na, daar verloor Die Mannschaft. Maar dat was een gokje voor de pr-machine van Sealife. Pas daarna kwam de grote media aandacht.

Voor de halve finale tegen Spanje stonden er 60 camera's gericht op octopaul en men koos er voor om de speculatie nog hoger op te schroeven en te gokken. De pers berichtte immers al wereldwijd voordat ook maar een bal was getrapt. Succes verzekerd...Als Duitsland in de finale had gestaan had je er maar weinig over gehoord. Het nieuws zou worden overstemd door de schreeuwen van de aanstaande Weltmeister.

Nu konden ze niet anders besluiten Paultje te laten kiezen voor Spanje. Volgens de kansberekening is dat ook de beste keus. Of Oranje wel niet wint, daar heeft geen octopus of papegaai de hand in. Dat moeten onze mannen zelf doen. Dus er is nog hoop...

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten