maandag 17 mei 2010

Sneller surfen met aangepaste DNS instellingen




De meesten van ons doen er niets aan en weten zelfs niet van het bestaan van DNS servers, maar zonder ze zou onze internet ervaring er heel anders uit zien.

DNS servers zijn de wegwijzers voor het internet. Ze zetten ip adressen van websites om vanuit internet adressen zoals www.Google.nl. Elke website heeft een webserver, die op zijn beurt een ip-adres heeft waar een naam aan gekoppeld is. Zo weet de browser als je een Url invoert waar hij naar toe moet.

Bij de meeste gebruikers wordt de DNS server automatisch door de internetprovider ingesteld. Die hebben altijd een primaire en secundaire DNS server die op verschillende locatie's staan.

Als de DNS servers niet beschikbaar zijn krijg je geen internetpagina's op het scherm. Daarom stellen zakelijke omgevingen twee DNS servers in van verschillende providers. Hiermee wordt het risico van niet beschikbaar zijn nog meer gespreid.

De DNS servers van je provider hoeven echter niet de snelste te zijn in je omgeving. Hier komt nu een handig hulpprogramma om de hoek kijken; Namebench, verkrijgbaar voor Mac, Windows en Linux ( http: //code.Google.com/p/namebench).

Start na het downloaden Namebench en vink alle drie de boxen aan en druk op start benchmark. Het duurt een tijdje, maar als hij klaar is krijg je een website met de resultaten ten opzichte van je huidige naamserver.

Bij mij leverde dit op dat de servers van uu.net 75% sneller waren dan de Ziggo server. Ik verander dit nu maar blijf het monitoren. Mocht je zelf ook betere servers vinden, kun je dit op je Mac wijzigen via Systeemvoorkeuren, Netwerk, Geavanceerd, DNS. Je kunt hier via het plusje de snelste servers toevoegen. Maar ook kun je dit op je router doen, dan hebben alle gebruikers in je netwerk er het voordeel van. Raadpleeg je router handleiding voor het hoe en wat.

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten