donderdag 27 mei 2010

Apple kan nog steeds geen deals sluiten met Europese uitgevers

Het lukt Apple maar niet om uitgevers te strikken om hun boeken uit te geven in hun Europese iBookstore.
Op dit moment zijn er alleen nog gratis boeken uit het Gutenberg project te downloaden en ook staan nog alle talen door elkaar.

Twee Engelse uitgevers zouden op het punt staan een deal te sluiten, maar noch de uitgever, noch Apple wil ook maar iets bevestigen.

Er staan drie zaken een deal in de weg:

- Apple schijnt maar twee vertegenwoordigers in Europa te hebben die deals kunnen sluiten. Dat is veel te weinig om alle landen en een veelvoud aan uitgevers bewerken.

- Het prijsmodel waaran Apple wil blijven vasthouden werkt ook niet echt als smeerolie. Er schijnen uitgevers te zijn weggelopen bij besprekingen met als reden dat ze hun huidige distributiekanalen niet durven te bruskeren.

- Het Apple agentschap model schijnt niet legaal te zijn in Europa.

Deze zaken op een rij geven mij de indruk dat Apple niet echt probeert een succes te maken van de iBookstore in Europa. De uitgeverswereld in de VS wordt beheerst door grote bedrijven, die het niet kunnen nalaten deals te maken met Apple als de concurrentie het wel doet. In Europa met haar verscheidenheid aan landen, talen en ingebedde lokale boekenmarkten maakt dit nog een stuk complexer en dan met twee man? No way Steve..

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten