donderdag 10 juni 2010
De verkiezingen en techniek
Los van de uitslag is het wel interessant om te zien hoe groot de rol is van de internet en het gebruik van techniek bij de verslagen over de verkiezingen.
De NOS op Nederland 1 koos voor de Amerikaanse aanpak met een groot touchscreen. Rtl 4 deed het wat 'primitiever' met een laptop die op een groot scherm de uitslagen weergaaf.
Twitter lag gisteravond meerdere malen plat door de grote hoeveelheid aan verkiezingen gerelateerde tweets en is een niet meer weg te denken medium in de meningvorming van kiezers. Tijdens het debat afgelopen dinsdag waren 7 van de 10 trending topics op Twitter wereldwijd gerelateerd aan de verkiezingen. Nederland doet hier weer van zich spreken. Dat belooft wat voor de aankomende WK.
De tweet van een Rotterdamse die meldt dat er op verschillende stemlokalen de stembiljetten op zijn haalt de live uitzending en meteen wordt de zaak onderzocht.
Of bij de volgende verkiezingen, over 9 maanden, de omroepen nog zoveel poespas maken valt te bezien. Op www.verkiezingskaart.nl waren de tussentijdse uitslagen sneller te zien dan op TV.
Nu nog af van die analoge stemkasten en stemmen via internet, iPhone en iPad. Als we toch voor alles al kunnen stemmen via SMS, waarom dan ook niet stemmen op je favoriete politieke partij?
Technisch is dit absoluut geen probleem, een stempas kan maar 1 keer gebruikt worden, toch? Ja, maar dan kan er een handel ontstaan in kiespassen want je kunt niet garanderen dat degene die de stem uitbrengt ook degene is die kiesgerechtigd is. Zelfs niet met biometrische herkenning als irisscan. Je laat oma haar oog scannen en brengt dan zelf de stem uit, weet zij veel.
Gepost door
Marco Schreijen
op
17:06
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten