zaterdag 23 oktober 2010

Handleiding jailbreak en installeren NitoTV op AppleTV 2

Gisteren de eerste beelden van de installatie van de eerste app op de nieuwe AppleTV, vandaag is de instructie hoe te installeren na een jailbreak. Nu wordt het interessant. Daarom vandaag zelf aan de slag gegaan...

Om de nieuwe AppleTV te jailbreaken kun je gebruik maken van twee methoden; GreenPois0n of Pwnagetool. Ik heb beiden uitgeprobeerd, maar GreenPois0n werkte bij mij niet. Het probleem is dat je geen output ziet van wat er gebeurd op de AppleTV, zoals bij de iPhone of iPad. De jailbreak vindt namelijk plaats zonder aansluiting op de TV.

Je sluit de AppleTV aan op de Mac of PC met een Micro USB kabel en die is anders dan de normale Mini USB kabel die we kennen van USB drives of digitale camera's. Ik heb mijn kabel gekocht bij Media Markt in Duitsland van Hama voor €9,95. Op Marktplaats en eBay voor een derde te koop, maar ik wilde niet wachten.

Na het aansluiten op de Mac wordt de AppleTV in iTunes gevonden. Helaas wordt er alleen de firmwareversie aangegeven en niet het serienummer. De 220 volt voedingkabel mag niet worden aangesloten, de voeding krijgt de AppleTV van de USB.

Zoals gezegd GreenPois0n werkte niet, dus gebruik gemaakt van Pwnagetool 4.1.2. Voordat je Pwnagetool kunt gebruiken moet je eerst de IPSW van firmware 4.0 bij Apple downloaden. Hiervoor gebruik ik altijd de site http://iOS.e-lite.org. Hier staat altijd meteen de laatste versie voor elk iOS device na publicatie door Apple. Download de IPSW voor de AppleTV 2. Ga pas verder met de volgende stap als de download compleet is.

Open nu Pwnagetool en klik op het plaatje van de iPad/AppleTV, een groen vinkje verschijnt en je kunt op verder pijl klikken. Standaard wordt de simple mode gebruikt en die is voor nu prima. Pwnagetool zoekt vanzelf naar de bijbehorende IPSW die je eerder gedownload hebt, klik er op en klik op de verder pijl.

Nu wordt de kant en klaar gejailbreakte IPSW voor je aangemaakt die standaard op je bureaublad wordt gezet, dit duurt even. Als de custom IPSW gereed is krijg je de melding dat je kunt restoren in iTunes, maar dat lukt alleen in DFU modus.

Volg de instructies op het scherm en gebruik de Menu en Play knop op je AppleTV afstandbediening om de AppleTV in deze DFU modus te krijgen. Als dit succesvol is krijg je een melding en kun je Pwnagetool afsluiten. Let op, de ATV moet aangesloten blijven.

Start hierna iTunes en de ATV wordt herkend. Klik op Alt herstel op de Mac of shift herstel op de PC om de custom IPSW vanaf je bureaublad te kiezen. Direct daarna begint het herstelproces dat vrij snel gaat. Na een succesvol laden krijg je een melding in iTunes en kan de ATV worden ontkoppeld en aangesloten aan je TV.

Je AppleTV is nu gejailbreakt...het nadeel van de restore is dat ie opnieuw in fabrieksinstellingen staat, kies je taal en koppel je ATV aan je wifi netwerk. Als dat gedaan is ga je naar Instellingen, Info en indien gekoppeld zie je het ip-adres dat de ATV heeft gekregen. Onthoud dit of schrijf het op, we hebben dit nodig om verbinding te maken via de Mac of PC.

- Open nu een terminalsessie (Programma's, Hulpprogramma's op de Mac)
- type: ssh root@'het ip-adres van je ATV' en druk op enter
- het standaard wachtwoord is 'alpine', toets dit in en na een minuut krijg je een melding of je de RSA sleutel van de ATV wil toevoegen, type 'yes' en druk op enter.
- type: passwd om het standaard wachtwoord meteen te wijzigen in een eigen wachtwoord. Voer dit wachtwoord in, enter en dan bevestigen en weer enter.
- type en ik bedoel echt typen en niet knippen plakken, want dat werkt bij deze regel niet...: echo “deb http://apt.awkwardtv.org ./” > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list en enter.
- type: apt-get update en druk enter. De software van NitoTV wordt gedownload..
- na het downloaden moet de software geïnstalleerd worden type: apt-get install com.nito.nitoTV en druk op enter
- om nu de AppleTV opnieuw op te starten type: killall Lowtide en enter. Het beeld gaat op zwart en de AppleTV start opnieuw op

Als alles is goedgedaan, zie je in het menu NitoTV staan. Proficiat, je hebt je AppleTV gejailbreakt en de eerste App geïnstalleerd. Veel plezier, het is nog niet veel en een beetje buggy, maar de ontwikkelaar heeft beloofd snel alle functies van de oude AppleTV NitoTV ook beschikbaar te zullen maken op de nieuwe versie. Anderen zullen denk ik snel volgen.

- Geschreven met BlogPress voor iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten