donderdag 21 oktober 2010

Back to Mac: een dag later, alles terug in perspectief

Gisteren weer genoten van de live stream van het Back to Mac event van Apple. Heerlijk in fullscreen gekeken op mijn 27" iMac en ondertussen mijn gedachten twitteren op de iPad. Je wordt helemaal meegezogen in de euforie en de sfeer die gecreëerd wordt. Hebben, hebben, is de eerste gedachte, maar als je er een nachtje over geslapen hebt kom ik toch weer tot inkeer...en kan ik alles weer in perspectief plaatsen.

Ik kreeg gisteren van een vriend de samenvatting gestuurd van het nieuwe boek van Carmine Gallo met als titel The innovation secrets of Steve Jobs. Dit zijn de zeven geheimen van Steve op innovatiegebied:

1. Do what you love (doe wat je leuk vindt)

2. Put a dent in the universe - have a big vision ( sla een deuk in de ruimte, heb een grote visie)

3. Kick-start your brain - use creativity and have lots of different experiences (geef je hersens een opkikker, gebruik je creativiteit en beleef veel verschillende dingen)

4. Sell dreams not products - understand what people want to accomplish (verkoop een droom en geen producten, begrijp wat mensen willen bereiken)

5. Say no to 1000 things (durf neen te zeggen)

6. Create insanely great experiences (creëer verschrikkelijk goede ervaringen)

7. Master the message (beheers de boodschap)

Als ik in dit perspectief de keynote de revue laat passeren komen ze allemaal voorbij en dat is nu net waarom het een totaalpakket is dat Apple en Steve Jobs verkoopt. En je ziet hij doet met met plezier...Het is een beleving om met een Mac te werken. Ook al denk je dat alles bijna perfect is, weten ze toch weer een nieuwe versie van OS X uit te brengen of een update van iLife waar je van denkt dat het allemaal logisch is als je het ziet en je niet wist dat je het miste...Kick-start your brain - use creativity and have lots of different experiences (geef je hersens een opkikker, gebruik je creativiteit en beleef veel verschillende dingen).

OS X Lion komt pas in de zomer van volgend jaar beschikbaar, maar toch zijn die nieuwe functies zo mooi en bruikbaar dat je ze eigenlijk nu al wil hebben. Ze moeten het meeste nog bouwen, maar ze maken de markt nu al helemaal lekker. Master the message (beheers de boodschap).

Zo verwachtten een hoop mensen dat Apple de touch ervaring verder zou brengen dan de iPhone, iPad en Touchpad en waren de eerste geruchten er al dat Apple een iMac zou uitbrengen die je zo kunt kantelen dat je er multitouch in horizontale stand mee zou kunnen doen. Dat alles gebaseerd op een patentaanvraag die hierop duidde. Neen zegt Steve, dat werkt niet touch op een verticaal scherm, ergonomisch niet verantwoord. Klopt, maar dat is een evolutie die er wel komt...Create insanely great experiences (creëer verschrikkelijk goede ervaringen).

Allereerst moet namelijk OSX gereed worden gemaakt voor touch. Lion is een eerste stap, met het wennen aan de interface van de steeds verdergaande integratie van iOS en OSX. Het Launchpad, Mission Control en de fullscreen apps smeken straks gewoon om aangeraakt te worden. En dan, als de iMac's weer aan update toe zijn in de standaard Apple cyclus, komt er gewoon die kantelbare iMac en de eerste update van Lion naar Lioness. Creëer verschrikkelijk goede ervaringen, maar op een moment dat het Apple commercieel het beste uitkomt om te delen.

Net als met de presentatie van de eerste generatie MacBook Air doet Jobs alsof de laptop opnieuw wordt uitgevonden. 'Dit is het voorbeeld zoals in de toekomst alle laptops zullen uitzien'. De Air is altijd een vreemde eend in de bijt gebleven en de aanzet tot de verandering van de eerste generatie; SSD drive, geen optische drive, is in de opvolgende MacBook en MacBook Pro generaties nog niet echt terug te vinden.

Ok, de prijsstelling van de 11,6 inch instapper is met €999 scherp, maar als je toch een 13.3 inch scherm wil met een beetje bruikbare schijfruimte van 256GB ben je toch €1599 + €100 voor een upgrade naar 4GB kwijt, want geloof me, 2GB is echt te min om een beetje fatsoenlijk te kunnen werken. Voeg daar nog de verouderde Core2Duo processor op een laptop onwaardige 1.86GHz aan toe, dan ben je toch veel beter uit met een MacBook Pro 15 inch met i5 processor, 4GB geheugen en harde schijf van 320GB voor maar €50 meer. Daarvoor krijg je ook nog eens een batterij met een gebruiksduur van 8-9 uur. Slank zijn kost geld...


Wat de Air ons wel brengt en niet in de presentatie naar voren kwam is een blik in de toekomst hoe nieuwe OS versies ons zullen bereiken. In de doos bij de MacBook Air zit een mooi vormgegeven USB stick met de OS X versie voor de Air. Dit vanwege het ontbreken van een optisch drive. Maar er zit meer achter. Door de stick hardwarematig en voorzien van sterke encryptie te linken aan een specifiek model is het upgraden naar een nieuwe OS versie met de aankoop van één licentie niet meer mogelijk, laat staan illegale downloads.

FaceTime op de Mac is een logische zet en getuige het feit dat de download van de beta al moeilijk te krijgen was, de verificatie was al helemaal een drama door de overbelasting van de Apple servers. Dit wordt een doorslaand succes, met dank aan de Skypen van deze wereld voor het plaveien van het pad. Apple gaat er met de buit vandoor. Samen met het gerucht dat Apple FaceBook zou willen kopen en de integratie van frontcamera's in alle idevices, zou dit wel eens voor een paradigma kunnen zorgen in de wijze hoe we communiceren. Put a dent in the universe - have a big vision ( sla een deuk in de ruimte, heb een grote visie)

Resumerend: Sell dreams not products - understand what people want to accomplish (verkoop een droom en geen producten, begrijp wat mensen willen bereiken). Nou Steve laat maar komen hoor...ik zie  waar je naar toe wilt.

- Geschreven met BlogPress voor iPad

1 opmerking:

  1. BlueHost is ultimately one of the best hosting provider with plans for all of your hosting requirements.

    BeantwoordenVerwijderen