vrijdag 17 september 2010

iPad kannibaliseert laptop en netbook markt

Eerder vandaag was er de mededeling dat de prijzen en verkoopaantallen van netbooks drastisch gedaald zijn met de komst van de iPad en andere tablets. De netbook lijkt daar mee ten dode opgeschreven.

Nu komt ook Best Buy nog met het bericht dat de laptop verkopen met 50% zijn gedaald nadat de iPad werd aangekondigd. De verkopen van laptops bereiken traditioneel altijd het hoogtepunt in november en feestmaand december, om daarna in te zakken en weer aan te trekken.In 2010 is dat aantrekken gestopt direct na de aankondiging van de iPad. In de lanceermaand april begon de dramatische daling met een dieptepunt in augustus.

De cijfers worden ook waargenomen door de analysten van Morgan Stanley. Zij houden het op tablet kannibalisatie, waarbij de iPad een grote rol wordt toegedicht. Ook de rol van smartphones als de BlackBerry en de iPhone moeten niet worden onderschat.

In 2009 verving Verizon 12.000 laptops door BlackBerry's en zo zijn er legio voorbeelden. Laptop fabrikanten als Dell, Samsung en HP moeten alle zeilen bijzetten om op de tabletmarkt een voet aan de grond te krijgen voordat Apple niet meer te stoppen is in de veranderde computermarkt.

Zijn tablets verantwoordelijk voor het einde van de laptop? ik denk het wel, een paar jaar geleden kon niemand geloven dat de desktopmarkt zou krimpen en dat gebeurde ook. Zowel desktops als laptops zullen nooit verdwijnen, maar de evolutie in computergebruik is niet te stoppen en ze zullen dan ook hun weg vinden in niche markten. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de toekomst voor de tablets is...

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten