zondag 22 augustus 2010

Zijn analoge boeken echt dood over 5 jaar?

Vorige week nog deed Nicholas Negroponte de uitspraak dat papieren boeken over vijf jaar dood zouden zijn. Hij deed de uitspraak in het licht van zijn OLPC project waar hij zich al jaren inzet voor één laptop per kind, ook in ontwikkelingslanden.

Hij maakte de vergelijking met de vele kilo's boeken die kinderen vaak over tientallen kilometers moeten meeslepen naar de afgelegen scholen en ontwikkelingslanden, terwijl een laptop maar een fractie weegt en tientallen lesboeken kan bevatten.

Anderen, mij inclusief, denken dat het wel meevalt en dat papieren boeken nooit helemaal uit zullen sterven. Er zal echter een moment komen dat er meer eboeken zullen worden verkocht dan papieren versies, maar dan zullen ook de randvoorwaarden moeten veranderen om die kritieke massa echt te bereiken.

Uit bovenstaande infografic blijkt bijvoorbeeld dat het maken van een $26 bestseller in de VS als hardcover $4 kost ten opzichte van $0,50 voor de eboek versie die dan $9,99 kost om te downloaden. De royalties voor de schrijver zijn ook bijna de helft van de papieren versie.

De prijzen van eboeken moeten dan omlaag. Nu worden binnen vrienden en vriendinnenkringen papieren boeken tot 10 maal uitgeleend en koopt men bewust een boek dat anderen nog niet hebben omdat men afspreekt te zullen ruilen. Waarom? Omdat boeken gewoon duur zijn, met gemiddeld €25 voor 5 uur leesplezier is dat €5 per uur. Dan is een gemiddelde film in de bioscoop per uur goedkoper.

De uitgever loopt hier 10 vriendinnen x 10 boeken minus 10 boeken = 90 x €25 = € 2250 aan omzet mis. De schrijver €180 en daar ligt de sleutel. Zij moeten aandringen en een Front maken voor de publicatie naar eboek, maar nog logischer is het heft in eigen hand nemen.

Als eboeken als download nog maar €5 kosten en ze de uitgevers uitschakelen en zelf de publicatie verzorgen zal dit pas tot een paradigma leiden in boekenland en niet eerder. Er zullen meer eboeken verkocht worden want ze kunnen niet meer worden uitgeleend. Voor die prijs hoeft dat ook niet meer.

Papieren boeken zullen nooit uitsterven, maar hun aandeel zal maar fractioneel zijn als de schrijvers hun rechten in eigen handen houden en massaal op eboeken overstappen. eReaders zijn massaal tegen steeds lager worden prijzen te koop en worden gemeengoed in elk huishouden binnen 5 jaar. De machtsblokken verschuiven: van uitgevers, naar verzamelplekken van boeken als Amazon, Bol en Apple.

Schrijvers van dezen Weereld, vereenigt U...

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten