zaterdag 14 augustus 2010

iPad in de klas; hulp of hinder?

Met het schoolseizoen weer voor de deur maken studenten zich op voor een nieuw schooljaar, al dan niet met digitale hulpmiddelen. Op sommige opleidingen in de VS heeft de Macbook dit jaar de Windows laptop ingehaald als meest gebruikte pc en op Stanford University worden de eerste jaars en Masters medicijnen studenten voorzien van een iPad voor onder andere de anatomie lessen.

Geweldige ontwikkelingen zou je zeggen, maar er is ook een keerzijde. Op de Oklahome State University start nu een proef met de iPad in de klas. Professor Bill Handy die de proef begeleidt weet dat de studenten maar al te graag met de iPad aan de slag willen, maar kunnen zij de focus houden en niet afgeleid worden door Facebook, Twitter en games?

Hij weet het nog niet, maar is wel blij met de pilot. Volgens Handy is de trend dat we steeds meer deze kant op gaan en 'als het niets wordt weten we dat snel genoeg en kunnen we bijsturen, dan koenen we er liever nu achter dan over een paar jaar'.

In de VS zijn al meer dan 50% van de studieboeken digitaal beschikbaar en tendens stijgend. Voor de studenten scheelt dit aardig in de rugzak. Met de afleiding zal het volgens mij best meevallen. Nu zijn er ook al iPods, iPhone en andere smartphones met internet in de klas en de internetgeneratie is meester in het multitasken.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat we hiervan iets merken in Nederland. Op dat gebied lopen we toch nog steeds gemiddeld 5 jaar achter op de VS, dus leraren, schoolbesturen, kijk goed naar de overkant van de grote plas!

- Geschreven met BlogPress op mijn iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten