dinsdag 13 juli 2010

Zie je ook door de Pads het bos niet meer?


Twee jaar geleden was de markt nog doorzichtig. Je had e-book readers, TabletPC's en dvd spelers. Simpel, iedereen kon het verschil zien.

Een e-book reader had maar één hoofdfunctie, namelijk het nabootsen van een boek, een electronisch boek. Om dit zo natuurgetrouw mogelijk te doen wordt er gebruik gemaakt van een aparte schermtechnologie; e-ink, electronische inkt.

Een TabletPC daarentegen is een volwaardige pc, waarop een operating systeem draait en programma's kunnen worden toegevoegd door de gebruiker. Het aanraak gevoelige scherm dient als input apparaat en vervangt de muis. Het belangrijkste punt is echter dat er geen hoofdfunctie toe te kennen is. Een tabletPC is een computer die in de hand kan worden gebruikt volgens Wikipedia en het belangrijkste verschil met een laptop is meestal het ontbreken van fysiek toetsenbord.

Tot dan toe vrij duidelijk...En toen kwam de iPad...

Strikt genomen is de iPad een Tablet, want ondanks dat je er ook e-books op kunt lezen, is dat niet de hoofdfunctie. Je kunt er zelf programma's aan toevoegen, ook al is het iOS van Apple een gesloten systeem.

Maar er zijn ook e-bookreaders met e-ink scherm die ook wifi en een browser hebben en mp3 kunnen afspelen. Klopt, maar zolang ze een hoofdfunctie hebben en er geen programma's kunnen worden toegevoegd blijft het een e-boekreader.

Om in de wirwar van benamingen die fabrikanten kiezen, en daarmee de consument soms bewust op het verkeerde been zetten, hier mijn visie op de rubricering van deze hardware.

Classificatie vragen:

Is er een hoofdfunctie?
- Ja -

Is de hoofdfunctie het lezen van boeken?
- Ja - > e-bookreader

Is de hoofdfunctie het afspelen van media bestanden?
- Ja -> mediaplayer

Is er geen hoofdfunctie, kunnen er zelf programma's worden toegevoegd en kan hij in de hand worden gehouden?
- Ja - > Tablet

Is de Tablet van Apple?
- Ja -> iPad
Moet hij er op lijken?
- Ja -> iPad kloon

Draait er Windows, Android of Linux op als OS?
- Ja -> TabletPC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten