woensdag 28 juli 2010

Apple brengt met Safari 5.01 extensions en dicht adresboek lek

Apple heeft vandaag Safari 5.01 uitgebracht. Een update van haar browser en introduceert meteen Safari Extensions Gallery. In de release wordt ook meteen het vorige week ontdekte lek waarbij via het automatisch invullen van formulieren alle info uit je adresboek kon worden gelezen door kwaadwillende websites
In juni werd extensions al gepresenteert aan developers zodat deze konden beginnen met het bouwen van deze hulpmiddeltjes in Safari. De extensions worden gebouwd in HTML5, CSS3 en JavaScript en voldoen daarmee aan de moderne webstandaarden, waarbij de code volledig in een sandbox binnen Safari wordt uitgevoerd, wat de veiligheid en stabiliteit zeer ten goede komt. Een extension kan zo nooit aan je persoonlijke data komen en deze misbruiken.
In de Safari Extensions Gallery kunnen gebruikers de favoriete extensions vinden, van toolbars die live feeds laten zien van bijvoorbeeld nieuws tot ingewikkelde webfilters.


Apple is blij dat zoveel bekende ontwikkelaars extensions hebben gemaakt of aan het maken zijn. Met als doel Safari nog succesvoller te maken. Dat moet ook wel, want Apple moet opboksen tegen browsers als FireFox met haar duizenden plugins.

De Safari Extension Gallery is te benaderen via het Safari menu of via extensions.apple.com.

Gebruikers kunnen de extensions downloaden en installeren zonder dat er een herstart van safari moet plaatsvinden. je kunt de verschillende extensions handmatig beheren of aan en uitschakelen met één klik. Ze worden automatisch geüpdate.




Om even te testen heb ik een aantal extensions geïnstalleerd zoals Bing, Twitter, een url shortener en Ebay manager. De functionaliteiten zijn zeer divers. Zo kun je met de Bing Extension als je tekst selecteert meteen een vertaling zien naar een vooraf ingestelde taal. Makkelijk, maar ik merk nu al bloggend dat het ook irritant kan zijn als je voor spellingcontrole op een fout getikt woord klikt er meteen een blokje met een vertaling bij staat.


Al met al werkt het heel intuïtief en de knoppen worden goed opgenomen in de Safari knoppenbalk. Waar ik echter nooit zo van heb gehouden zijn hele balken zoals de Twitter Extension doet. Die vliegt er ook meteen weer van af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten