woensdag 17 maart 2010

Verschillen tussen iPad en iPhone Apps?

Toen de iPad werd aangekondigd door Steve Jobs was een belangrijke voorsprong op de concurrentie de Appstore van Apple voor de iPhone. Meer dan 140.000 Apps die makkelijk op de iPad zouden draaien. Dat lijkt een droomstart voor ieder nieuw platform. Er werden Apps getoond die gewoon opschaalden naar het schermformaat van de iPad. Nu de werkelijke lanceerdatum nadert zijn er steeds meer geluiden van ontwikkelaars te horen die aangeven dat het toch niet zo gemakkelijk is dezelfde gebruikerservaring te creĆ«ren. Vanwege de 'non disclosure' clausule in de ontwikkelvoorwaarden mogen ze er niet over praten vanwege gevaar van uitsluiting. 
Maar er is nu een blogger die laat zien dat de messaging App IM+ anders uitziet op de iPad dan op de iPhone. De gebruikersinterface elementen op beide apparaten zijn hetzelfde, maar toch wordt de App op de iPad anders weergegeven dan op de iPhone. Bekijk het screenshot maar eens. Dat opsplitsen van het scherm zal op de iPhone niet gebeuren. Apple wil ons laten geloven dat we alle Apps die we al kochten voor de iPhone meteen op de iPad zullen kunnen gebruiken. Hieraan wordt nu getwijfeld. Het zal niet voor niets zijn dat standaard iPhone Apps niet op de iPad voorkomen. Een App als Clock is natuurlijk onzinnig om deze op te schalen naar het schermformaat van de iPad. Dat is ook de reden dat het gebruik van widgets in de geruchtenmolen circuleren als aanvulling op Apps voor de iPad. 
Is dit de eerste stap naar een opsplitsing binnen de App store? Een aparte store voor iPad en iPhone Apps en dan twee keer betalen? Naarmate 3 april nadert en de eerste iPad Apps zullen verschijnen zal een en ander duidelijker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten