woensdag 10 maart 2010

4 Apple producten die volgens critici zouden mislukken

Sinds de introductie van de iPad, anderhalve maand geleden, laten de critici van zich horen en noemen het van " een grote iPod Touch" tot " geen flash, geen multitasking, geen verkopen". Met als toppunt " het kan de helft minder dan een netbook die maar de helft kost". Ik ben het daar natuurlijk niet mee eens en kan niet wachten totdat ik hem in mijn armen kan sluiten. Dat de critici wel vaker ongelijk hebben gehad op noviteiten die Apple uitbracht en daarmee een nieuwe weg insloeg bewijzen de volgend 4 feiten:


1. In 1984 noemde
n ze de Mac een nutteloze, moeilijk te leren machine met een onnodige grafische interface. Wie heeft er nu een muis nodig om te werken? Ja dat krijg je als je Dos gewend bent en alleen een toetsenbord als invoer apparaat kent. We weten nu wel beter...de Mac ontketende een revolutie op computergebied.


2. Bij de introductie van de iMac riep iedereen in de techwereld; "Wat? Geen floppydisk?". Dat gaat niemand kopen. Bijna meteen na de start van de verkoop verdubbelde Apple's marktaandeel en 12 jaar later is de iMac de best verkopende desktop computer te wereld. Wie gebruikt er nu nog een floppy disk? Ik heb mijn dochter moeten uitleggen wat het was en dat er nog niet 1 MP3 op zou passen. Wat moet je daar dan mee was haar antwoord.


3. Op 23 october 2001 schreef Slashdot over de zojuist gepresenteerde iPod;"geen wifi, minder ruimte dan op een Nomad, traag". Ze zagen geen toekomst voor de iPod. Anderen schreven dat de wereld niet zat te wachten op nog een MP3 speler en vonden hem niet revolutionair. 250 miljoen verkochte iPods later en een marktaandeel van meer dan 75% mag het toch wel een succes genoemd worden en bracht het in combinatie met de iTunes Store wederom een revolutie teweeg, nu in de muziekindustrie.


4. Last but not least de iPhone. Nog voordat de iPhone te koop was in 2007 vond men het de grootste innovatie van de laatste 10 jaar. Anderen daarentegen vonden de iPhone, te duur, te weinig mogelijkheden, overhyped. Handset makers zoals Palm riepen dat ze jaren nodig hadden gehad om fatsoenlijke telefoons te maken, dan kom je niet zomaar even binnenwandelen en wil meedoen met de grote jongens. Steve Ballmer van Microsoft zei zelfs dat de iPhone geen significant marktaandeel zou gaan behalen, nooit! Ze zouden blij moeten zijn met 2-3%...42 miljoen iPhones later roemt dezelfde Steve Ballmer voor haar innovatief vermogen, iets dat Microsoft al lang kwijt is. De iPhone is de trendzetter die iedereen probeert te kopiƫren.


Wat de iPad betreft zal hetzelfde gaan gebeuren. Het feit dat chipfabrikant ARM claimt dat er in 2010 meer dan 50 iPad achtige apparaten op de markt komen doet hier niets aan af. Het is niet van Apple en het heeft geen OS X. I rest my case...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten