woensdag 11 augustus 2010

Wat te doen na jailbreak iPhone of iPad?

Ok, je hebt je iPhone en of iPad gejailbreaked, maar waarom eigenlijk? Op de eerste plaats om de mogelijkheid te krijgen apps te installeren met functionaliteiten die Apple niet wil dat een gebruiker krijgt.

Op de tweede plaats natuurlijk om een waarschuwing te installeren voor het lek in mobile safari dat de jailbreak mogelijk heeft gemaakt

Daarnaast natuurlijk om je wachtwoorden te wijzigen om misbruik te voorkomen en om je SHSH id te bewaren zodat je later altijd terug kunt naar een oudere firmware versie.

Er zijn honderden Cydia apps die je kunt installeren, maar die zijn niet allemaal aan te raden. Na jaren van jailbreaken zijn er maar een 10 tal apps die ik graag en veel gebruik. Een hele hoop eerder ontbrekende functionaliteiten zijn uiteindelijk toch door Apple opgenomen zoals bijvoorbeeld het instellen van een afbeelding op je achtergrond. Hierdoor is voor mij een app als Winterboard overbodig geworden.

Er zijn echter nog genoeg functies die Apple niet heeft toegevoegd en hier een overzicht van mijn Cydia apps voor iPhone en iPad:

SBsettings(iPhone en iPad) Een app die ik sinds de introductie begin 2008 als eerste installeer na een jailbreak. Via SBsettings kun je functies op de iPhone en iPad aan en uitzetten, zoals je wifi en bleutooth, zonder dat je eerst naar instellingen hoeft te gaan. Je activeert SBS door in de bovenste balk te schuiven en een pop-up verschijnt.

Groen is aan, rood is uit. Simpeler kan het haast niet. De zogenaamde Toggles kunnen worden toegevoegd via instellingen en veel apps hebben eigen Toggles om ze aan en uit te zetten, zoals bijv. SSH wat ik verderop behandel. Ook kun je meteen de helderheid van je scherm snel aanpassen en een respring of reboot uitvoeren.

AppSync(iPhone en iPad): Voor iPhone en iPad aparte versies, afhankelijk welke firmware je gebruikt. 4.x of 3.2.x. Met AppSync wordt het mogelijk gemaakt dat aan iTunes toegevoegde .ipa bestanden van apps kunnen worden gesynchroniseerd met je iDevice zonder dat je er voor gemachtigd bent. Je kunt zo apps downloaden en uitproberen voordat je ze koopt. AppSync heeft geen eigen icon, dus je ziet niet zo dat het geïnstalleerd is, alleen via instellingen.







PDF Patch (iPhone en iPad): Deze app is onvoormijdelijk voor iedere jailbreaker. Door het lek in Mobile Safari kan code op root niveau worden uitgevoerd en daarmee volledige controle over je iPhone of iPad worden verkregen. Jailbreakme.com maakt ook gebruik van deze exploit en daarom is het belangrijk dat je de PDF Patch installeert.


OpenSSH(iPhone en iPad): Installeert een SSH server op je iDevice, zodat je vanaf je Mac of PC toegang kunt krijgen tot je iPhone of iPad. Dit is echter niet zonder gevaar. Omdat de wachtwoorden binnen iOS algemeen bekend zijn, alpine, kan iedereen in hetzelfde netwerk dus ook via root/alpine contact maken met de bestanden op je iDevice. Nu zul je zeggen, dan installeer ik OpenSSH toch liever niet! Neen, helaas. We gebruiken OpenSSH nu juist om toegang te krijgen en de standaard wachtwoorden te wijzigen. Kijk op hier voor de uitleg hoe je dat moet doen. Daarna kun je via SBSettings SSH uitzetten, zolang je het niet gebruikt.

Backgrounder (iPad): Vanaf firmware 4.0 ondersteund Apple multitasking, dus op de iPhone hoeven we Backgrounder niet. Op de iPad, die pas in september naar 4.1 zal gaan, willen we wel gebruik maken van de mogelijkheden van multitasking voor sommige programma's. Backgrounder heeft een eigen icon en er kunnen globale instellingen worden gemaakt en overrides voor bepaalde programma's. Native apps zoal mail en safari ondersteunen multitasking vanzelf en ik hen er voor gekozen de meest gebruikte apps apart in te stellen zoals internet muziek. Je kunt er voor kiezen om een zogenaamde badge bij het icon te laten zien, zodat je weet dat het op de achtergrond nog draait.





Tot zover de gratis Cydia apps. Daarnaast gebruik ik nog een drietal betaalde apps die je het leven gemakkelijker kunnen maken.

MyWi(iPhone) $19,95: De komst van MyWi was voor mij de overduidelijke reden waarom ik alleen maar wifi op mijn iPad nodig had, immers mijn iPhone heeft een 3G abonnement. Met MyWi wordt de iPhone in een wifi modem omgetoverd waarmee je met de iPad contact kunt maken en dan via 3G internetten. In versie 4.3 zijn een aantal verbeteringen aangebracht die de iPhone batterij ontlasten. Zo kun je bijv. de signaalsterkte tot 30% terugbrengen, terwijl je er op de iPad niets van merkt. Niet goedkoop, maar het geld waard als je regelmatig zonder wifi in de buurt van je 3G van je iPhone gebruik wil maken.


Wi-Fi sync (iPhone en iPad) $9,95: Niet echt nodig, maar oh zo makkelijk. Wi-Fi Sync maakt draadloze synchronisatie mogelijk met je Mac of PC. Ook kun je het maken van een reservekopie aan of uit zetten. Op je Mac of PC wordt een server geïnstalleerd die diep in iTunes ingrijpt. Mijn iPhone zit met een cradle gekoppeld aan mijn iMac, maar voor mijn iPad is er geen ruimte. Die synchroniseer ik altijd via Wi-Fi Sync.

Locktopus (iPhone en iPad) $1,99: Een nadeel van de iPhone en iPad en dus iOS is dat je geen profielen kunt aanmaken om het gebruik door meerdere gebruikers mogelijk te maken. Hiermee zijn je privacy gevoelige gegevens op je iDevice dus ook toegankelijk voor iedereen die het in handen krijgt. Ok, je kunt er een toegangscode op zetten, maar dat is maar een gedeeltelijke oplossing. Met Locktopus is het mogelijk om elke individuele app van een wachtwoord te voorzien. Je kunt maar één wachtwoord gebruiken, maar daarmee zijn wel je mail en andere af te schermen gegevens te beveiligen. Ook Locktopus heeft geen eigen icon, maar het standaard wachtwoord 'password' is te wijzigen via instellingen. Als je dat hebt gedaan kun je door een icon een paar seconden vast te houden totdat ze bewegen en voilà, links onderin staat nu een slotje. Standaard open, maar door er op te klikken wordt de betreffende app voorzien van het wachtwoord.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten