zondag 18 juli 2010

Op de pijnbank: Apple Macbook 13.3"

Deze review is niet bedoeld om een uitgesproken PC gebruiker te overreden om een Apple Macbook te kiezen. En ja, ik weet dat je voor minder geld meer laptop krijgt met betere benchmarks en ja, echte computers hoeven niet mooi uit te zien. Maar als je een notebook zoekt die plezier uitstraalt in plaats van agressie, comfortabel en gemakkelijk in plaats van koud en calculerend, lees dan verder. De Macbook kan voor jou geknipt zijn.

Voor de entry consumentenmarkt heeft Apple er voor gekozen geen gebruik te maken van haar geliefde aluminium behuizing, maar de glossy witte plastic lijn voort te zetten. Deze versie is dan ook geen stilistisch grote verandering, maar meer een technische upgrade in een nieuw jasje. Ronder en platter lijkt ie dan zijn voorganger.


Vele van de in de Macbook Pro serie opgenomen vernieuwingen zijn ook doorgevoerd in de huis tuin en keuken versie. De voedingskabel wordt aangesloten met de magnetische MagSafe adapter, die fysiek niet meer echt ingestoken wordt, maar aangetrokken. Blijf je onverhoopt in het snoer hangen, wordt de Macbook niet mee van tafel getrokken.

Als je de Macbook opent, valt meteen het inbreken van een sluiting op. Het scherm blijft gesloten door ingebouwde magneten. Je kijkt naar een glimmend scherm, keybord en het veelgeprezen trackpad. Open lijkt een en ander ineens veel groter dan je zou verwachten van de low end laptop van Apple.

Iedereen denkt dat een 13,3 inch scherm voor kinderen is, maar niets is minder waar. Als je eenmaal voor het schitterend en briljante LED kleurenscherm zit met een resolutie van 1280x800 zit valt op dat dat prima eerbaar als voor alles, behalve 1080p videoweergave. Het scherm is zelfs zo helder dat ik die helderheid bij normaal gebruik terugschroef tot 1/3 van de maximale helderheid.

Met ingebouwde webcam en microfoon in de rand van het scherm ideaal voor video chat. Het toetsenbord is exact gelijk en even groot als de aluminium keyboards bij de desktopversie als de iMac wordt geleverd. De toetsen voel stevig aan en typen lekker zonder veel druk op bijgeluid.

Het glazen touchpad is enorm ten opzichte van eerdere versies. De multitouch, zoals we kennen van de iPhone, herkend één, twee of drie vingers en reageert meteen in Mac OSX zonder vertraging of gestotter. Het swipen, vegen met twee vingers, vervangt het scrollen in bijvoorbeeld Safari en zoals alle gestures is de fijnafstelling mogelijk bij de systeeminstellingen.

Omdat het scherm scharniert aan de achterkant zitten de poorten aan de linker zijkant en de slot loading DVD brander rechts. Het lijkt onmogelijk hoe Apple al dit kan bouwen in zo'n plat apparaat, maar er hadden best wat meer poorten bij gekunt.

Met 2 USB 2.0 poorten, mini display, koptelefoon ingang annex audio in/uit is dit niet erg uitgebreid bemeten. Geen HDMI poort, bij het aansluiten op een TV of beamer moet beeld en geluid met twee kabels worden aangesloten. Geen SD kaart lezer zoals in de Pro versies net als het ontbreken van FireWire poorten. En dat is jammer...gebruikers hebben meer poorten nodig. Nu kun je nog geen videocamera meer aansluiten, iets waar de opa van de Macbook, de iBook veel voor werd gebruikt.

Apple heeft hiermee de inzet mogelijkheden aardig beperkt en dwingt serieuze gebruikers naar de duurdere Pro Macbooks. Daar maken de standaard 802.11n wifi en de 2.1 Edr Bluetooth, Gigabit netwerkaansluiting nog iets van goed.

Binnenin draait een Core 2 duo processor met een snelle GPU en dit team is snel genoeg voor de meeste toepassing. De 2Gb intern geheugen is ook voldoende, maar houdt niet over. Beter was 4Gb geweest, maar dan zit je al weer op de basis van de Pro.

De toegang tot de te upgraden componenten is redelijk gemakkelijk. In de antislip rubberen onderkant zitten een aantal schroeven die toegang geven tot de harde schijf, geheugenbanken, batterij en de DVD drive.

De batterij gaat volgens Apple 10 uur mee, in de praktijk bij het afspelen van video is dat toch wat minder. Na 6,5 uur, met helderheid op 60% en audio op 50% is de batterij toch wel aan opladen toe. Normaal gebruik zoals tekstverwerken en surfen met muziek op de achtergrond komt wel aardig in de buurt van die 10 uur. Goed te gebruiken onderweg en op school zonder tussentijds bijladen.

Eindoordeel
Je kunt je neus ophalen voor de benchmarks, fronsen bij de 250gb harde schijf en je hoofd krabben bij de 2Gb werkgeheugen, maar niets van dit alles vertelt hoe het werkelijk is om te spelen met een Macbook. Het is een laptop die veel plezier biedt om mee te werken elke dag voor alledaagse werkzaamheden. Ziet er speels uit als ie in en uit de rugzak glipt van een student. En dat is meteen ook de grootste doelgroep.

Prijs en beschikbaarheid
De standaarduitvoering kost € 999,- en is verkrijgbaar bij Apple resellers, de online Apple Store en onder andere Media Markt. Regelmatig zijn er aanbiedingen, zoals de gratis iPOd Touch bij aanvang van het nieuwe schoolseizoen. Studenten krijgen in de onderwijs store van Apple 5 % korting.

3 opmerkingen:

  1. Ik wil zo graag deze laptop maar waar kan ik deze nu nog kopen?!!
    Iemand een sugestie ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wies, ik ben bang dat je die alleen nog maar 2e hands kunt krijgen. Hier bijv op markplaats;

    http://computer-software.marktplaats.nl/apple-laptops/510877922-apple-macbook-wit-2gb-ram-500gb-hd-nieuwe-accu.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb er 1 hehe.. maar over kopen gesproken deze macbook wordt niet meer in de winkels verkocht maar idd je kan ze zoiwezo 2e hands kopen..

    BeantwoordenVerwijderen